SPLIT Clivet: ecological, ionized filter, Sleep function, remote contr

Dvostruki split klima uređaji za kuću: tehnički savjeti

Odabir vrste klima uređaja možda nije jednostavan: evo nekoliko savjeta za vaš dom, na temelju površine koju želite hladiti i drugih značajki.

Kupnja klima uređaja za hlađenje kuće može se činiti jednostavnom operacijom, ali je sve samo ne jednostavna. Mnogo je čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru. Od veličine prostorija do broja zidova izloženih suncu, od broja prozora ili francuskih prozora do prisutnosti balkona na koje se mogu postaviti vanjske jedinice. Da ne spominjemo činjenicu da, ako živite u stambenoj zgradi, također morate imati na umu da postoje brojna ograničenja u pogledu načina postavljanja.

Prvi element koji treba uzeti u obzir je naravno površina različitih prostorija koje treba klimatizirati. Ne rade svi klima uređaji na isti način i, što je još važnije, ne pokazuju se sve jedinice kao savršeno rješenje za svaku vrstu okruženja. Cilj je odabrati klima uređaj koji osigurava maksimalnu udobnost stanovanja, ali koji je također izuzetno učinkovit, ima nisku potrošnju energije i štedi na računima za električnu energiju.

Kao što mnogi znaju, glavni parametar za klima uređaje je britanska termalna jedinica ili BTU (British Thermal Unit), što je mjerna jedinica koja definira snagu klima uređaja i njegov kapacitet hlađenja. Želite li nekoliko primjera? Za malu prostoriju, između 10 i 15 četvornih metara, 7000 BTU/h bit će dovoljno za optimalno hlađenje. Za veće prostorije, npr. između 40 i 50 četvornih metara, bit će potrebno više od dvostruko veće količine (15.000 BTU/h).

Odabir klima uređaja: MONO ili MULTISplit?

Kako biste pronašli savršenu jedinicu za svoje potrebe, prije svega morate znati razliku između mono split klima uređaja i multi split klima uređaja. Prvi ima jednu rashladnu unutarnju jedinicu povezanu s njegovom specifičnom vanjskom jedinicom. S druge strane, multi split klima uređaji imaju nekoliko unutarnjih jedinica koje se spajaju i „koriste rad“ jedne vanjske jedinice. U tom slučaju, ovisno o broju unutarnjih jedinica, radi se o dual split, trial split, quad split itd. klima uređajima.

Ali zašto biste trebali odabrati jedan od ova dva sustava? Odluka o odabiru multi split klima uređaja može se temeljiti na početnim uštedama zbog nižih troškova ugradnje, kako za korišteni materijal tako i za rad. Zapravo je znatno drugačije ugraditi jedan vanjski motor nego nekoliko jedinica. Tu je i estetski aspekt koji treba uzeti u obzir, budući da je jedna vanjska jedinica znatno manje „invazivna“ od nekoliko jedinica postavljenih jedna pored druge.

A ušteda? Od dvije vrste klima uređaja MULTISplit troše manje električne energije od mono split (s jednakim brojem ugrađenih unutarnjih jedinica) i posljedično štede na računima za električnu energiju. Naravno, pri kupnji se morate pridržavati preciznih uputa i pravilno dimenzionirati sustav prema stvarnim zahtjevima hlađenja.

MONOSplit: najbolja podjela rizika

Neovisno o učinku energije i višim početnim troškovima prilikom postavljanja više od jedne vanjske jedinice, mono split sustavi nude očitu prednost zbog podjele rizika. Kvar komponente motora u multi split klima uređaju ili obična rutinska intervencija održavanja, zapravo, isključuju rad svih unutarnjih split jedinica spojenih na nju, što onemogućava klimatizaciju prostorija. Mono split klima uređaji nemaju ovaj problem jer lokalizirani kvar na vanjskoj jedinici prekida rad jednog split sustava, a ne cijelog sustava. Stoga, ako postoji dovoljno vanjskog prostora za postavljanje nekoliko jedinica, ova se tehnologija može odabrati ne samo za velike domove, već i za tvrtke koje si ne mogu priuštiti iznenadna gašenja sustava.

Multi split: važnost pravilnog određivanja veličine

Kao što smo vidjeli, odabir multi split sustava ima očite prednosti zbog mogućnosti korištenja jedne vanjske jedinice na koju se može spojiti različiti broj unutarnjih split jedinica. Odlukom za ovu vrstu tehnologije još je važnije pravilno odrediti veličinu prostorije koje će se klimatizirati. To je zato što unutarnje jedinice, koje rade u isto vrijeme i s različitim kapacitetima, potencijalno mogu doživjeti padove u učinkovitosti. Stoga postaje ključno osloniti se na profesionalce u industriji pri odabiru klima uređaja, po mogućnosti putem tvrtki s dokazanim iskustvom, i prilikom njegove ugradnje.

Rješenja koja nudi tvrtka Clivet

Već više od 30 godina tvrtka Clivet nudi rješenja za održivu udobnost i dobrobit ljudi i okoliša, pružajući širok raspon mono i multi split klima uređaja vrlo visoke učinkovitosti (razred A+ do A+++). Zahvaljujući inverterskoj tehnologiji i elektroničkim kontrolama, potrošnja energije je smanjena opskrbom samo stvarno potrebnom snagom.

Mono split i multi split sustavi tvrtke Clivet također su izuzetno ekološki prihvatljivi. Obje vrste klima uređaja koriste rashladni plin R-32 s niskim GWP indeksom, čime se osigurava značajno smanjenje emisija CO2 u usporedbi sa sustavima s drugim HFC rashladnim sredstvima.